LA LEUCÈMIA

La leucèmia és un tipus de càncer que consisteix en el creixement incontrolat de cèl·lules anòmales a la sang.

S’origina a la medul·la òssia, un teixit esponjós que es troba a l’interior de certs ossos del cos, com ara a l’estern, en vèrtebres i costelles o als ossos del crani. La medul·la conté cèl·lules mare, capaces de dividir-se i diferenciar-se en els diferents tipus de cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, encarregats de transportar l’oxigen a tot el cos; glòbuls blancs, que ens defensen de les infeccions; i les plaquetes, que ajuden a fer coagular la sang.

Durant el procés de diferenciació, és freqüent que es produeixin errors a causa de mutacions malignes de l’ADN. Habitualment les cèl·lules mutades resultants s’autodestrueixen per tal de no perjudicar l’organisme, però hi ha vegades que per raons desconegudes algunes cèl·lules ignoren l’ordre de destrucció i es multipliquen de manera incontrolada (tal i com observem a la Figura 1), perdent la seva funció original: això són les cèl·lules cancerígenes. Aquestes cèl·lules envaeixen tot l’espai i recursos disponibles a la sang i a la medul·la, provocant que aquesta es vegi incapaç de produir cèl·lules funcionals. A conseqüència d’això, no arriba suficient oxigen als músculs, no es coagulen les ferides i el sistema immunològic és torna molt dèbil.

2gurpjuv98_14032337482751.jpg

Figura 1: Proliferació de glòbuls blancs anòmals a la sang

 

Podem classificar la leucèmia depenent del tipus de cèl·lula sanguínia on comença la transformació maligna (tal i com podem observar a la Figura 2) i segons la velocitat a la que es desenvolupa el càncer:

 • Limfoblàstica: afecta a la cèl·lula mare de la sèrie limfoblàstica, encarregada de produir limfòcits, un tipus específic de leucòcits (o glòbuls blancs) de la medul·la òssia.
 • Mieloide: afecta a la cèl·lula mare de la serie mieloide, que es diferencia en plaquetes, eritròcits (o glòbuls vermells) o altres glòbuls blancs que no són limfòcits
 • La leucèmia serà aguda si avança amb rapidesa i crònica si ho fa lentament.

CDR553603-750

Figura 2: Diferenciació de cèl·lules mare en cèl·lules sanguínies.

Per tant hi ha quatre tipus de leucèmia:

 • Leucemia Mieloide Aguda.
 • Leucemia Mieloide Crònica.
 • Leucemia Limfoblàstica Aguda
 • Leucemia Limfoblàstica Crònica.

 

La leucèmia limfoblàstica aguda

La leucèmia limfoblàstica aguda, també anomenada leucèmia limfoide aguda o LLA, acostuma a afectar en un 60% a persones menors de 20 anys. El nom limfoblàstica fa referència als limfòcits (un tipus de glòbuls blancs o leucòcits) que es produeixen a la medul·la òssia i que fan la funció de defensa. En aquest tipus de leucèmia la població de limfòcits immadurs, anomenats limfoblasts, creix de forma excessiva i no arriben a madurar.Aquest fet és conseqüència d’haver patit un error en el procés de maduració de la cèl·lula mare, que significa una alteració en els cromosomes.

Per tant, la leucèmia limfòcita aguda és la proliferació incontrolada de cèl·lules limfòcites immadures. La crònica, per contra, és la sobreproducció de limfòcits ja madurs.

 

Símptomes i Diagnòstic

Els malalts acostumen a patir símptomes com: la pèrdua de gana, sensació de debilitat, fatiga, febre, dolor corporal (d’ossos, articulacions i músculs), dolor sota les costelles, hematomes en braços i cames (produïts per la falta de plaquetes), aspecte pàl·lid i infeccions respiratòries. En ocasions es produeixen hemorràgies espontànies al nas o les dents i també poden haver-hi hemorràgies excessives en petites ferides.

La leucèmia pot ser causada per diverses raons, com ara l’exposició a l’exposició a radiacions o haver estat sotmès a un tractament anterior amb quimioteràpia. També hi afecta la genètica, doncs tenen més probabilitats de patir leucèmia aquells qui pateixen el síndrome de Down, el síndrome de Bloom, l’anèmia de Fanconi o persones amb una deficiència a l’hora d’arreglar errors d’aparellament de cromosomes, el que origina mutacions.

Per a diagnosticar la leucèmia limfoblàstica aguda, en primer lloc es fa un examen físic per observar alguna possible anormalitat o símptoma dels anteriorment mencionats. LLA sorgeix a partir d’una manca de cèl·lules sanguínies, doncs els limfoblasts ocupen tot l’espai, és per això que molt frequëntment podem diagnosticar la leucèmia amb una simple anàlisi sanguínia. En cas de detectar alguna anomalia, s’obté una mostra de medul·la òssia a través d’una punció a l’estèrnum o a la cresta ilíaca (l’os del maluc), tal i com podem observar a la Figura 3. A partir del diagnòstic es fa un estudi per a saber contra quina cèl·lula maligna concreta s’ha de lluitar.

si_1808.gif
Figura 3: Extracció de medul·la òssia de la cresta ilíaca
.

 

Tractament

Els metges encarregats de tractar la leucèmia són els especialitzats en hematologia i/o oncologia. En l’actualitat, els tractaments més habituals són els següents:

 

 • Quimioteràpia

Acostuma a ser el principal tractament per a la majoria de pacients. El tractament consisteix en la injecció de medicaments amb la funció d’eliminar les cèl·lules cancerígenes, generalment per via intravenosa. El tractament acostuma a tenir una duració de dos anys i es va realitzant per etapes, ja que un dels problemes de la quimioteràpia és que la seva acció també elimina a cèl·lules sanes. A conseqüència d’això, el sistema immunològic queda severament debilitat i el cos necessita descansar.

Donada la seva agressivitat, el tractament presenta molts efectes secundaris: la caiguda del cabell, la pèrdua de la gana, vòmits, la disminució de glòbuls blancs (i per tant un major risc d’infeccions), la disminució de plaquetes i la disminució dels glòbuls vermells. Aquests efectes secundaris es controlen amb altres medecines complementàries.

 

 • Terapia dirigida

La teràpia dirigida consisteix en l’ús d’uns medicaments especialitzats per a cèl·lules que contenen el cromosoma Filadèlfia, un cromosoma anòmal que intercanvia substàncies entre el cromosoma 9 i 22. Això causa la formació un gen anomenat BCR-ABL que produeix una proteïna anòmala que fomenta el creixement cel·lular. Els medicaments que ataquen directament a aquesta proteïna s’anomenen inhibidors de tirosina quinasa. Aproximadament, un de cada quatre pacients adults amb ALL tenen cèl·lules leucèmiques amb aquest cromosoma.

 

 • Radioteràpia

La radioteràpia és un tractament que destrueix les cèl·lules cancerígenes mitjançant rajos d’alta energia. Només s’utilitza en casos concrets, com ara en leucèmies que s’han propagat al cervell o abans de realitzar un transplantament de medul·la. També es pot utilitzar radiació per a reduir el tamany d’un tumor que exerceix pressió sobre la tràquea i que causa problemes respiratoris, o per ajudar a disminuir el dolor en una àrea del cos concreta on la quimioteràpia no ha fet efecte.

El tractament és gestionat per una màquina (Figura 4) que administra radiació a una part específica del cos, sempre guiada per un especialista que determina els angles i dosis convenients. La teràpia dura pocs minuts i no causa dolor, tot i així hi ha efectes secundaris, com ara el cansament, la pèrdua de cabell, nàusees i vòmits, diarrea i la debilitació del sistema immunològic.

 

radioterapia-efectos-secundarios.jpg

Figura 4: Pacient tractat amb radioteràpia

 

 • Transplantament de medul·la òssia

El transplantament és una intervenció a la qual s’han de sotmetre aquells pacients que no poden ser tractats amb medicació. La medul·la del malalt, productora de cèl·lules malignes, és destruïda mitjançant altes dosis de medicaments i radioteràpia; i posteriorment és substituïda per la medul·la sana d’un donant. Freqüentment aquest tractament no és possible doncs trobar un donant de medul·la és força complicat.

 

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s