LA DONACIÓ DE MEDUL·LA ÒSSIA

Des de l’any 1991 la Fundació Josep Carreras s’encarrega, junt a la sanitat pública, de la gestió del registre de donants de medul·la òssia a Espanya. Anualment es diagnostiquen cinc mil casos de leucèmia al país i per la gran majoria d’afectats el transplant de medul·la és l’única esperança de vida. Malauradament tres de cada quatre afectats no troba un familiar compatible i aquí és on entra en joc la fundació, que ja ha facilitat el transplant de més de 7.000 persones al món.

logo-josep-carreras-200x158.png

Figura 7: Logotip de la fundació Josep Carreras

  • Per què és tan difícil trobar un donant?

Els antígens presents en els limfòcits o glòbuls blancs son proteines que es troben en quasi bé totes les cèl·lules dels teixits de l’individu. S’encarreguen de distingir les molècules del propi cos de les alienes, protegint-lo de possibles infeccions. Per evitar que un pacient rebutgi les cèl·lules, és necessari que el seu sistema immunològic no les detecti com a estrangeres i per això és necessari tenir compatibilitat HLA (Antígens Leucocitaris Humans). La meitat d’aquests antígens s’heredaran del pare i l’altra meitat de la mare, és per això que 1 de cada 4 pacients troba un familiar proper compatible.

Identifiquem l’HLA de cada individu mitjançant l’estudi de cadenes d’aminoàcids. Concretament ens fixem en els al·lels produits als locus (llocs específics dels cromosomes) A, B, C i DR. Com que hi ha un al·lel provinent del pare i un altre de la mare, caldrà fixar-se en un total de 8 al·lels, aparentment senzill, però cal tenir en compte que es coneixen 1.729 al·lels A diferents, 2.329 al·lels B, 1.291 al·lels C i 1.150 al·lels DR. A l’haver-hi un nombre de combinacions tan elevat, és evident que la búsqueda de donants compatibles és molt complicada.

  • Com és la donació?

Depenent del tipus de leucèmia, el metge recomanarà un de dos possibles mètodes:

  1. Extracció de sang perifèrica: S’obtenen cèl·lules mare de sang perifèrica a través de l’administració d’entre 4 i 5 injeccions subcutànies que fan passar les cèl·lules de la medul·la al torrent sanguini, tal com es pot observar a la figura X.

650_1200.jpg

Figura 8: Donació de medul·la per sang perifèrica

    2.  Puncions: S’extreu sang de la part posterior-superior de la pelvis mitjançant unes     puncions (tal com s’observa a la figura x) És un procediment practicat sota anestèsia general i requereix l’ingrés hospitalari.

medula.jpg

Figura 9: Donació de medul·la ossia per punció

  • Quins són els requisits per ser donant?

Per poder ser donant és necessari tenir entre 18 i 55 anys i tenir una bona salut general. La donació és de caràcter altruista (no remunerada) i voluntària. Per aquesta raó, és impossible conèixer al pacient que rep la donació si aquest no és un familiar. Una vegada s’és donant per sang perifèrica no es pot tornar a ser-ho (excepte per a casos de familiars).

No podran ser donants aquelles persones que pateixen d’hipertensió arterial no controlada, diabetis depenent d’insulina, malalties cardiovasculars, pulmonars, malalties hematològiques que podrien ser perjudicials per al receptor, infeccions de virus com la hepatitis B o C o el SIDA.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s